Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack no longer supports Custom CSS. Read the WordPress.org documentation to learn how to apply custom styles to your site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/0/4/aagaardkommunikation.dk/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Rio de Janeiros nye ansigt | Aagaard Kommunikation

Til august danner Rio do Janeiro rammen om de Olympiske Lege. De mange OL-gæster vil møde nye turistattraktioner, forbedrede transportsystemer og et større udbud af hoteller.

Rejsereportage bragt i Business Traveller Denmark.

For få år siden blev Rio de Janeiros havnefront ikke besøgt af turister. Det var et af de steder i den brasilianske storby, de fleste holdt sig langt fra af frygt for at blive røvet. Kvarteret omkring den gamle havn var et af byens fattigste og hårdt plaget af kriminalitet. Det er svært at forestille sig i dag, hvor det myldrer med turister på havnefronten, som huser Rios nye stolthed, Museu do Amanha – eller Museum of Tomorrow, som det hedder på engelsk.

Det nye museum med fokus på bæredygtighed og vores fremtid på kloden har til huse i en særpræget bygning, som med sin bølgeform og skjoldede, hvide facade kunne lede tankerne hen på et rumskib. Men den spanske arkitekt Santiago Calatrava har angiveligt ladet sig inspirere af bromeliaplanterne i Rio’s botaniske have, da han tegnede den store bygning.

Lige ved siden af ligger det kun to år gamle Rio Museum of Art, hvor man fra tagterrassen har en storslået udsigt til Museo do Amanha, Guanabarabugten og krydstogtmolen, hvor stadig flere skibe lægger til med cruisegæster fra hele verden. De klassiske, gamle pakhuse bagved er i fuld gang med at blive renoveret, og byggekranerne dominerer hele området som led i det storstilede Porto Maravilha byfornyelsesprojekt.

Renoveringen af havnefronten er et tydeligt billede på den forvandling, som Rio undergår i disse år. Oprydningen i storbyen med 6,5 millioner indbyggere begyndte op til VM i fodbold, der fandt sted i Brasilien i 2014, og den har for alvor taget fart op til de Olympiske Lege, der afholdes i Rio til august.

Politi på gaderne

Overalt i byen er maskiner og byggekraner i gang med at udbygge den kollektive trafik med nye letbaner, metrolinjer og cykelstier, ligesom der skydes milliarder af kroner i projekter, der skal skabe bedre boliger og infrastruktur i byens fattige kvarterer – de berygtede favelaer. Politiet er også rykket ind i slumområderne for at skabe ro og orden, og samtidig er politiet meget synligt til stede i alle de områder af byen, hvor turister normalt færdes.

De store projekter forløber ikke uden problemer og forsinkelser – slet ikke i den nuværende økonomiske og politiske krise i Brasilien – men der er tydeligvis sket sociale og sikkerhedsmæssige fremskridt i Rio, siden denne skribent sidst besøgte byen for otte år siden.

Fornyelsen af Rio skal tilgodese de over 10.000 atleter og hundredtusinder af tilskuere, som besøger byen under OL, og samtidig skabe et nyt grundlag for international turisme i Rio. I dag bliver de fleste udenlandske turister kun nogle få dage i byen og besøger de mest kendte turistattraktioner som Kristusfiguren, Sukkertoppen og Copacabana. Men turistmyndighederne så gerne, at de internationale gæster fik øjnene op for alle de andre muligheder, som Rio byder på. Det skal byfornyelsen og de forbedrede transportmuligheder hjælpe med til sammen med udviklingen af nye museer og andre attraktioner.

Midt i Rio’s vugge

Havnefronten og det bagvedliggende centrum rummer fx flere historiske bygninger, kirker og klostre, da det var i dette område Rio blev grundlagt for 450 år siden. Senere var området centrum for Brasiliens slavehandel, og det menes også at være her, sambaen blev født i det afro-brasilianske samfund efter slaveriets ophævelse i 1888. Et interessant område i centrum er bydelen Lapa, som indtil for få år siden var et område i forfald, men nu er Rios førende gå-i-byen kvarter. Her finder man masser af hyggelige barer, restauranter og spillesteder med klassisk samba, bossanova og anden brasiliansk og international musik.

Folk i alle aldre besøger området, og de lokale blander sig med brasilianske og udenlandske turister, når musikken spiller på farverige steder som Rio Scenarium og Sacrilegio. Fra Lapa kan man også tage den hyggelige gamle sporvogn op ad bjerget til den charmerende, gamle bydel Santa Teresa med gallerier, restauranter og luksuriøse boutiquehoteller med flot udsigt udover byen.

Ikke langt fra centrum finder man en af de nyere attraktioner i Rio, som især tiltrækker de fodboldinteresserede – det store stadion Maracana. Selve stadionet er dog ikke nyt, men det blev totalrenoveret op til VM, og samtidig blev der tilføjet et moderne museum, som tilbyder en guidet tur rundt bag kulisserne og ind på sidelinjen med en fantastisk udsigt til de 78.000 siddepladser. Det var fx her den legendariske brasilianske fodboldspiller Pelé scorede sit mål nr. 1.000 i 1969, ligesom VM-finalen mellem Tyskland og Argentina blev spillet her i 2014. Til sommer danner Maracana rammen om åbningsceremonien ved OL, og bagefter spilles en række af de olympiske fodboldkampe her.

Andre kampe vil blive spillet på det olympiske stadion lige i nærheden. Det er knapt 10 år gammelt og til daglig hjemsted for den lokale klub Botafogo. I samme område finder man også Sambódromo – stedet, hvor de berømte store optog finder sted under det årlige karneval i Rio. Det er en 700 meter lang strækning med store tribuner på begge sider som et stadion. Uden for karnevalsperioden er der dog ikke så meget at opleve her, men under OL er Sambódromo start- og målområde for det olympiske maratonløb.

Et brasiliansk Miami Beach

De olympiske faciliteter i Rio er spredt ud over fire forskellige områder af byen, og hovedparten de nybyggede faciliteter ligger i forstæderne Barra og Deodoro. Barra huser selve den Olympiske Park med en række nye arenaer og stadions, samt den nye Olympiske By, hvor størstedelen af atleterne skal bo.

Barra-kvarteret ligger cirka 25 km sydvest for centrum og kan minde om en brasiliansk udgave af Miami Beach med moderne etagebyggerier og hoteller langs en 18 km lang, hvid sandstrand og et bagland med store shoppingcentre, museer og rekreative områder. Barra har de seneste år fået mange nye luksushoteller, internationale hotelkæder som Marriott, Grand Hyatt, Hilton og Ibis er rykket ind og har øget kapaciteten fra noget nær nul til over 12.500 hotelværelser i Barra i dag. De færreste turister vælger at bo i området, som endnu mest benyttes af konferencegæster og forretningsrejsende.

Men det vil måske ændre sig efter OL, for der er mange muligheder for aktiviteter i Barra, hvor der er masser af plads til at dyrke fx bølgesurfing og kitesurfing ved stranden. Man kan også cykle langs strandpromenaden og på andre af de i alt 240 km cykelstier i området – eller trekke i den atlantiske regnskov i baglandet.

Barra har også flere gode restauranter, heriblandt mange italienske eller internationalt orienterede. Prøv fx CT Brasserie, der ligger øverst oppe i det fashionable shoppingcenter Village Mall og byder på et moderne internationalt køkken med et brasiliansk touch. I spidsen for restauranten står den franske køkkenchef Claude Troisgros, som siges at have bragt det franske brasserikøkken til Rio og står bag flere restauranter rundt om i byen.

For de sportsinteresserede byder Barra også på det nye fodboldmuseum Museu Selecao Brasileira. Museet fokuserer på de brasilianske landsholds 100-årige historie og bruger de nyeste audiovisuelle virkemidler til at inddrage publikum og skabe interaktive oplevelser, som både små og store fodboldfans kan fornøje sig med.

Liv på Copacabana

Der er langt fra Barra til de fleste af Rios store attraktioner, men de nye og hurtigere transportmuligheder – som udvidelsen af metrosystemet og de særlige ekspresbusbaner, der netop nu er ved at blive færdiggjort – vil fremover gøre det lettere at komme til og fra Barra.

De fleste internationale turister i Rio bor fortsat i områderne langs Copacabana og Ipanema i den sydlige del af byen. Det forstår man godt, for her har man direkte adgang til de fantastiske strande, udsigt til de mange grønne bjergtoppe, som byen er bygget rundt omkring, og et stort udvalg af hoteller, restauranter, barer i alle prisklasser. Samtidig er der forholdsvis kort afstand til turistattraktioner som Sukkertoppen, Kristusfiguren og Botanisk Have.

Copacabana danner også rammen om en del af OL-aktiviteterne, da konkurrencerne i beachvolley, maratonsvømning og triatlon afholdes her. Den fire kilometer lange strand er under alle omstændigheder værd at besøge både under OL og på alle andre tidspunkter af året, for her udspiller det brasilianske folkeliv sig i fuldt flor.

Der er stort set altid folk på stranden, for hvis det ikke er vejr til at sole sig og bade, kan man altid tage en gang beachvolley eller fodboldtennis ved et af de mange opstillede net. Eller blot gå en tur og lade sig forføre af den brusende brænding eller nyde mangfoldigheden af mennesker oppe på strandpromenaden. Copacabana har det hele, og på en varm og solrig dag, findes der næppe et bedre sted at opleve Rio’s og Brasiliens charme.