Four Seasons Gresham Palace i Budapest er ikke bare byens bedste hotel med en flot beliggenhed ud til Donau. Den over 100 år gamle bygning er også et af de fineste eksempler på Art Nouveau-arkitektur i Europa.

Artikel bragt i magasinet Business Traveller

At træde indenfor i den elegante, højloftede lobby i Four Seasons Gresham Palace er som at træde ind i en anden tidsalder. Det buede loft i ornamenteret glas, marmortrappen med smedejernsgelænder, væggene med dekorerede fliser, lysekronerne i bøhmisk glas og ikke mindst det imponerende mosaikgulv, opbygget af to millioner små mosaikfliser, bringer os over 100 år tilbage i tiden.

Tilbage til tiden omkring år 1900, hvor Budapest var en del af dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn og byen oplevede sin storhedstid med opblomstring inden for handel, industri, kunst, kultur og arkitektur.

I denne periode blev der opført en lang række imponerende bygningsværker i Budapest – heriblandt Ungarns enorme parlament ud til Donaufloden, den berømte Fiskerbastion, den brede Andrássy-boulevard og den første undergrundsbane på det europæiske kontinent.

Forsikringsselskab stod bag

Private investorer byggede også palæer i stor stil i denne fremgangsperiode. Blandt dem var det London-baserede forsikringsselskab Gresham Life Assurance Company, som fra 1904 til 1907 opførte Gresham Palace på en af byens mest eksklusive adresser lige ud til Donau og byens mest kendte bro, Kædebroen, som siden 1849 har forbundet de to bydele Buda og Pest.

Til at tegne det nye palæ, der skulle fungere som det udenlandske hovedkvarter for det britiske forsikringsselskab, hyrede man to af Ungarns førende arkitekter. De var begge var stærkt inspireret af den dengang fremherskende kunstneriske stilart Art Nouveau, også kendt som Jugendstil, der arbejder meget med organiske former, inspireret af naturens kurver.

De to arkitekter valgte nogle af Ungarns bedste kunstnere og håndværkere til at gennemføre projektet og fik blandt andet den førende keramikfabrik Zsolnay til at producere de fliser, som pryder paladsets gulve og vægge.

Resultatet blev et fornemt 5-etagers palads, som i dag regnes som et af de fineste eksempler på Art Nouveau-arkitektur i Europa. Da bygningen åbnede i 1907 indeholdt den både butikker i stueetagen, kontorer på mellemetagen og eksklusive lejligheder til blandt andre forsikringsselskabets direktører på de øverste etager.

Under 2. Verdenskrig blev bygningen okkuperet af Den Røde Hær, og facaden blev stærkt beskadiget, da tyskerne angreb Kædebroen under deres tilbagetrækning. Efter krigen, hvor Ungarn var en del af Østblokken, blev Gresham Palace brugt til almindelige lejligheder men forfaldt år efter år på grund af manglende vedligeholdelse.

Renoveret for 85 millioner dollar

I årene efter Berlinmurens og det kommunistiske regimes fald levede den historiske bygning en omtumlet tilværelse, indtil private investorer i 1999 overtog Gresham Palace og skød over 85 millioner dollar i en gennemgribende renovering af paladset i den oprindelige Art Noveau-stil og samtidig omdannede det til et moderne luksushotel.

Først fem år senere, i juni 2004, kunne paladset igen slå dørene op som det 5-stjernede Four Seasons Gresham Palace med 179 værelser, heraf 19 suiter, restaurant, bar, møde- og konferencefaciliteter samt indendørs pool og spa.

Four Seasons Gresham Palace er i dag det absolut førende luksushotel i Budapest, og det er der flere grunde til. Beliggenheden lige ud til Donaufloden på Pest-siden fås ikke bedre med den uhindrede udsigt til Kædebroen og Borghøjen med Kongeslottet ovre på Buda-siden. Samtidig ligger hotellet i det centrale Pest midt imellem Parlament-kvarteret og Belváros-kvarteret med masser af restauranter, natklubber, cafeer og butikker i nærheden.

Service og faciliteter på hotellet er også i en klasse for sig. Vi bliver indlogeret på et Danube (Donau) River View Room på femte sal med balkon og storslået udsigt til floden og Buda. Danube River View-værelserne er på 33-42 kvadratmeter, og herudover findes der også de større Gresham-værelser på op til 47 kvadratmeter, og Superior-værelser på op til 37 kvadratmeter.

Hotellets 19 suiter er i forskellige størrelser og udformninger. De største suiter er Royal Suite på 136 kvadratmeter og to Presidential-suiterne på 130 kvadratmeter. Disse tre suiter er alle indrettet med spisestue og pantry-køkken, og det er muligt at udvide suiterne med flere soveværelser via tilstødende værelser. Hotellets øvrige suiter er i størrelsen fra 64 til 85 kvadratmeter.

Små overraskelser på værelset

I vores Danube River View-værelse er der stillet et fad med nødder frem til os, og da vi senere på dagen returnerer til værelset, bliver vi mødt af en lille overraskelse i form af et fad med delikate petit fours. Det samme gør vi dagen efter, og mindst en gang om dagen ringer housekeeping på døren for at spørge, om vi mangler noget.

Der er 24-timers roomservice med et stort udvalg af både varme og kolde retter, og minibaren er velforsynet med blandt andet Bollinger-champagne og sød ungarsk Tokaj-vin, ligesom vi kan brygge en kop Nespresso på vores egen kaffemaskine. Vi kan få en frisk udgave af International New York Times bragt gratis til døren hver dag, og der er over 60 internationale kanaler at vælge imellem på tv’et samt et stort udvalg af film og serier mod betaling. Hvis vi er friske på en løbetur, ligger der en lille guide på værelset med kort over tre gode løberuter i nærheden af hotellet.

Vi nøjes med at tage de få skridt fra værelset og hen til hotellets spa og fitnesscenter, som også ligger på øverste etage. Spaafdelingen rummer en 12 meter lang indendørs infinity-edge pool – fint til en lille svømmetur, samt jacuzzi, liggestole, afslapningsrum og gratis snackbar.

Budapest har en stolt tradition for kurbade med blandt andet det berømte Gellertbad, og hotellets spa følger trop med et stort udvalg af spabehandlinger – heriblandt signaturbehandlinger med ungarsk mudderterapi og behandlinger med den lokale luksus-hudplejeserie Omorovicza, som også står for shampoo, balsam, bodywash og bodylotion på hotellets værelser.

Fransk brasserie-stemning i restauranten

En særlig oplevelse på Four Seasons Gresham Palace er restauranten Kollázs Brasserie & Bar i stueetagen, hvor vi indtager morgenmaden og en enkelt aften under vores ophold også spiser middag. Kollázs med plads til 130 gæster ligner med sit hyggelige Art Nouveau-design et brasserie fra Paris i slutningen af 1800-tallet.

Restauranten er kendt som en af byens bedre, og byder med den ungarske køkkenchef Árpád Győrffy i spidsen på et fransk-ungarsk køkken. Signaturretten er blæksprutter og kammuslinger med ungarske pølser og kartoffelpaprika, men restauranten er også kendt for at lave byens bedste boeuf bourguignon.

Morgenmaden i Kollázs Brasserie & Bar er storslået. Man kan gå ombord i den klassiske morgenbuffet med både kolde og varme lækkerier – heriblandt vafler og pandekager eller man kan vælge mellem en række á la carte-retter – heriblandt foie gras-omelet, Croque Madame og æg og kaviar med hollandaisesauce. Brødbuffeten fra hotellets eget bageri byder på et stort udvalg af lækkert fransk og ungarsk brød, croissanter og wienerbrød i mange forskellige afskygninger.

Budapest har i øvrigt efterhånden et pænt udvalg af restauranter i den bedre ende, og lige i nærheden af Gresham Palace finder man både Onyx med to Michelin-stjerner, Borkonyha Winekitchen med én Michelin-stjerne samt den hyggelige og populære Mák Bistro, som (endnu) ikke har en Michelin-stjerne, men er tæt på at være i samme kategori.

Four Seasons Gresham Palace byder dagligt på en klassisk engelsk afternoon tea i lobbyloungen med tilhørende live pianomusik, hvor te og kager serveres i ungarsk Herend-porcelæn, som er Ungarns svar på kongeligt porcelæn.

I den hyggelige lobbybar lige ved siden af kan man nyde et let måltid eller bare en drink – for eksempel en af barens signaturdrinks som Rojadirecta med Kaufmann-vodka, citron, roser og hindbær, eller Kalocsai Paprika, der består af Belvedere, chili, fersken og passionsfrugt.

Masser af spændende detaljer

Den væsentligste grund til, at Four Seasons Gresham Palace må betegnes som Budapests førende luksushotel og en oplevelse i sig selv, er dog hverken baren, restauranten, servicen eller beliggenheden, men derimod bygningens særlige arkitektur og udsmykning.

Som gæst kan man snildt bruge timer på at gå omkring og indsnuse alle detaljerne i interiøret – fra de smukke, lyse mosaikgulve, der matcher de store, mosaikbeklædte blomsterkrukker, til de høje indgangspartier med smedejern udformet som påfugle, de farvede fliser på væggene, de organisk udformede lamper og lysekroner og den sofistikerede brug af farvet og ornamenteret glas.

Der er virkelig tale om en af de smukkeste bygninger i Europa – i hvert fald hvis man som jeg er vild med den særlige Art Nouveau-stil, der emmer af en svunden gylden periode, hvor Centraleuropa blomstrede med kunst og kultur.