Deprecated: Required parameter $error follows optional parameter $commentdata in /customers/3/0/4/aagaardkommunikation.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 4658 Deprecated: Required parameter $notBefore follows optional parameter $keyType in /customers/3/0/4/aagaardkommunikation.dk/httpd.www/wp-content/plugins/ssl-zen/ssl_zen/lib/LEOrder.php on line 77 Deprecated: Required parameter $notAfter follows optional parameter $keyType in /customers/3/0/4/aagaardkommunikation.dk/httpd.www/wp-content/plugins/ssl-zen/ssl_zen/lib/LEOrder.php on line 77 Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack no longer supports Custom CSS. Read the WordPress.org documentation to learn how to apply custom styles to your site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/0/4/aagaardkommunikation.dk/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Mellem hvaler og velhavere | Aagaard Kommunikation

Cape Cod i det nordøstlige USA har i over 100 år været rige amerikaneres sommerresidens. Men halvøen er ikke bare et mondænt feriested – den rummer også store naturoplevelser og en spændende historie.

Artikel bragt i Berlingske Rejseliv

Vi er kun kommet få sømil ud fra havnen i Provincetown, før vi spotter rygfinnerne af de første hvaler. Det er to store finhvaler, som vi kan se et par hundrede meter væk, cirka midt mellem båden og de langstrakte sandstrande inde på Cape Cods nordkyst.

”Finhvalen er verdens næststørste hval, og en af de tre arter, som vi har mulighed for at se i dag,” fortæller vores guide Jennifer. ”Vi ser dem ofte her tæt på land, hvor vandet hurtigt bliver dybt.”

Finhvaler svømmer meget hurtigt, men i modsætning til nogle af de andre hvalarter kommer de kun lige op i overfladen med ryggen for at puste skyer af vanddampe ud gennem åndehullerne.

Vi fortsætter længere ud på havet i jagten efter pukkelhvaler, som er den mest talrige art i området. Stellwagen-banken nord for Cape Cod er et af de bedste områder i USA – og måske i verden – at opleve hvaler på tæt hold. Ifølge vores guide lever der over 15.000 pukkelhvaler på banken i sommerhalvåret, og hertil kommer tusindvis af finhvaler og vågehvaler. Omkring 2.000 af pukkelhvalerne  i området har man gennem tiden navngivet og fulgt år for år. Det lader sig gøre, fordi man kan kende de forskellige individer fra hinanden ved hjælp af mønstret på hvalens halen.

Den første hval blev navngivet Salt i 1976, og den er siden vendt tilbage til Stellwagen år efter år sammen med sine unger. I alt har Salt fået 14 ’børn’, 15 ’børnebørn’ og indtil videre to ’oldebørn’, hvoraf den seneste blev født og registreret i 2016. De fleste af hvalerne i denne storfamilie er navngivet og følges tæt af forskere tilknyttet Dolphin Fleet, som er den førende udbyder af hvalsafari fra Cape Cod.

Allerede efter fem-ti minutters yderligere sejlads begynder pukkelhvalerne at dukke op ude foran til styrbord. Skipperen ændrer kurs og vi kommer hurtigt tæt på flokken af hvaler og fornemmer dyrenes enorme størrelse, når deres hoved og ryg skyder op gennem bølgerne, og når de dykker ned igen med halen rejst som en stolt afskedssalut. De næste par timer bliver ét stort hvalshow, hvor vi følger den ene gruppe pukkelhvaler efter den anden og oplever deres bemærkelsesværdige adfærd. Vi ser hvaler, der springer, og hvaler, der slår med de op til fem meter lange svømmefinner. Vi oplever også, hvordan hvalerne fanger stimer af småfisk ved at puste luft ud nede i vandet og skabe en mur eller ring af luftbobler, som fiskene ikke svømmer igennem.

De riges legeplads

Over én million turister tager årligt på hvalsafari omkring halvøen Cape Cod, der strækker sig over 100 km ud i Atlanterhavet og er en del af staten Massachusetts. Hvalsafari er dog blot en af Cape Cods mange attraktioner. Halvøen er kendt som de rige og berømte amerikaneres fristed og legeplads om sommeren. Det er her børsmæglere og andre businessfolk fra storbyer som New York, Philadelphia og Boston har sommerbolig og tilbringer nogle få uger om året uden slips og spadseredragt – på samme måde som danske velhavere tager til Skagen om sommeren.

De velplejede omgivelser signalerer klasse, stil og overflod, men på den afslappede måde. Fra de klassiske Cape Cod cottages med funklende blomsterbede til landsbyernes mange boutiques med modetøj, antikviteter og New England-interiør. Cape Cod er samtidig et usporeleret naturparadis og et særpræget hjørne af USA med en spændende maritim historie. Derfor strømmer turisterne hertil for at bo på små, romantiske bed & breakfast-hoteller og opleve den særlige stemning og det behagelige klima, hvor sommeren sjældent bliver for varm, og de lune dage strækker sig helt ind i oktober.

Oplev dagens fangst

Cape Cod var blandt de første steder i Amerika, hvor europæiske nybyggere etablerede sig i begyndelsen af 1600-tallet, og vikingerne menes at have været her cirka 600 år tidligere. Storbyernes rige handelsmænd fik øjnene op for Cape Cod som et feriested i slutningen af 1800-tallet, hvor halvøen stadig var domineret af søfart, fiskeri og hvalfangst. Hvalfangsten var en stor industri på halvøen gennem 100 år, men lige som søfarten er den for længst borte. Fiskeriet lever stadig, omend i mindre omfang, og Cape Cod er berømt for lækker seafood og især for sine hummere, muslinger og østers.

Det kan man eksempelvis opleve i Chatham på det sydøstlige Cape Cod. Her anløber lokale fiskekuttere den lille naturhavn hver eftermiddag og losser dagens fangst af friske fisk og skaldyr, som straks læsses på lastbiler og køres til markeder i Boston og New York. En del af fangsten sælges dog også i fiskebutikken på havnen eller serveres på Chathams restauranter, der typisk har catch of the day på menukortet. Fra en udsigtsterrasse over havnemolen kan man følge losningen af fisk og samtidig opleve de mange gråsæler, der boltrer sig i havnen og slås med mågerne om fiskerester.

Chatham ligger postkortperfekt placeret på det sydøstlige hjørne af Cape Cod, omgivet af vand på tre sider med små fjorde, beskyttede vige og fine badestrande. Chatham Lighthouse fra 1879 er byens vartegn, og lige syd for det historiske fyrtårn – et af mange på Cape Cod – strækker det beskyttede naturområde Monomoy sig med store sandbanker cirka 15 kilometer ud i Atlanterhavet. Her kan man opleve et rigt fugleliv, se masser af sæler og finde skjolde fra de særegne dolkhaler, der lever i havet, har blåt blod og har eksisteret på kloden i over 400 millioner år uden at ændre udseende.

Chatham er kendt som en af Cape Cods mest mondæne områder, og i byens hovedgade ligger modebutikker, kunstgallerier og smarte cafeer side om side med pompøse, velbevarede trævillaer, der i sin tid blev opført af rige kaptajner og skibsredere. De havde deres storhedstid på Cape Cod i 1800-tallet, og en række af de velbevarede kaptajnsvillaer er nu omdannet til hoteller og kroer, hvor det er en oplevelse i sig selv at bo (se sidehistorie, red.).

På cykel gennem naturen

Det er afslappende at cruise rundt i bil på Cape Cods småveje og nyde landskabet og de hyggelige landsbyer, men endnu bedre er det af opleve halvøen på cykel. Cape Cod er forholdsvis flad, og der er flere gode cykelruter rundt om på halvøen. En af de mest populære er Cape Cod Rail Trail – en 40 km lang rute, der følger et gammelt, nedlagt jernbanespor. Det er muligt at leje cykler flere steder på ruten, så man behøver ikke nødvendigvis køre den fulde længde, men kan tage den eller de bidder af ruten, man har lyst til.

En smuk og afvekslende strækning går fra Nickerson State Park i Brewster og nordpå. Her cykler man gennem skyggefulde skove med vekslende vegetation af fyrretræer, eg, ahorn og bøg og mere åbne områder med søer, hvor man kan holde pause og tage en dukkert i det klare ferskvand. Efter landsbyen Orleans er det oplagt at lave en afstikker mod øst til Cost Guard Beach på Atlanterhavskysten. Ruten går gennem bløde bakker i skoven langs en fjord og ender ved en storslået strand og en historisk kystredningsstation. Cost Guard Beach er en del af Cape Cod National Seashore – et beskyttet naturområde, som præsident John F. Kennedy tog initiativ til at etablere i 1961. Kennedy-familien er nemlig tæt knyttet til Cape Cod og har fortsat sommerresidens i Hyannis på sydkysten.

Cape Cod National Seashore rummer 65 km strande, der regnes blandt USA’s bedste og ikke skæmmes af bebyggelse eller andre faciliteter – ud over parkeringspladser og toiletter. Her kan man nyde en dukkert i de friske bølger og opleve store gråsæler komme helt tæt på land, så man nærmest bader sammen med dem. Det skal man dog passe lidt på med, for de mange sæler  tiltrækker også de store hvide hajer. Sæler er hvidhajens livret, men den kan i sjældne tilfælde finde på at angribe mennesker – måske fordi, den forveksler dem med en sæl.

Det beskyttede kystområde strækker sig helt op til Provincetown på Cape Cods nordlige spids. Provincetown skiller sig ud fra de øvrige byer på Cape Cod – ikke alene med sin placering på halvøens yderste pynt, hvor den ligger omgivet af åbne, vindblæste klitlandskaber. Provincetown har gennem mange årtier tiltrukket kunstnere, forfattere og skæve eksistenser – måske på grund af den isolerede beliggenhed, og samtidig er byen kendt som et mødested for det homoseksuelle USA. Den langstrakte hovedgade, Commercial Street, er i dag en skønsom blanding af kunstgallerier, souvenirbutikker, fiskerestauranter, bøssebarer og klubber med dragshows. Her er fest og farver for alle pengene – og billigt er det ikke, for Provincetown tiltrækker ikke blot bøsser og lesbiske men også mange andre endagsturister, som kommer i hobetal for at opleve det spraglede folkeliv i hovedgaden og tage en tur ud på havet for at se de mægtige hvaler.