Computerchip indopereret i hjernen kan behandle sygdomme og give blinde og døve deres sanser tilbage. Teknikken kan måske i fremtiden give raske personer supersanser eller helt nye evner.

Kunstneren Neil Harbisson vækker opsigt, når han bevæger sig rundt i gadebilledet. Ud af hans baghoved stikker en cirka 30 centimeter lang antenne, som løber i en bue henover hovedet og ender i et lille kamera foran panden. Antennen er forbundet til en elektronik chip, som er opereret ind i hans baghoved

De processer, som foregår inde i hovedet på den spansk-britiske mand, er imidlertid mindst lige så opsigtsvækkende. Neil Harbisson er født med en sjælden sygdom, som gør ham komplet farveblind, så han ser omverdenen i gråtoner. Men med kameraet og chippen kan han høre farver. Kameraet registrerer farverne i omgivelserne og sender gennem antennen et signal til chippen i hovedet, som omdanner farverne til lydfrekvenser, der varierer efter lysets bølgelængder. Med udstyret kan Harbisson høre hele det synlige farvespektrum, og også opfatte infrarødt og ultraviolet lys lige som fx slanger og bier. I alt sidder fire forskellige mikrochip i hans hoved – to implantater til antennen, et som skaber lyd og et Bluetooth-implantat, som kan oprette forbindelse til forskellige elektroniske apparater, fx telefoner.

Harbisson kalder sit usædvanlige ekstra øje for sin ”eyeborg”. Den ekstra kropsdel har ændret den måde, han lever på. En tur langs supermarkedets farvestrålende hylder lyder som et brølende diskotek, og Harbisson sammensætter sit tøj i forhold til, om han er i mol- eller dur-humør. Han bruger også sin nye sans til at skabe billedkunst, hvor han omsætter kendte musikværker og politiske taler til farvemosaikker.

Harbisson er verdens første cyborg

Neil Harbisson har haft sin antennen og de indopererede implantater siden 2004 og bliver ofte beskrevet som verdens første cyborg – en sammentrækning af cybernetic organism. Begrebet beskriver en organisme, som består af både biologisk væv og kunstige dele. (…)

Uddrag af artikel i bogværket “Videnskabens Nye Verden udgivet af Illustreret Videnskab.

Artiklen indgår i kapitlet “Hjernen får indbygget elektronik”, som Jan Aagaard har skrevet til bogen “Den gådefulde hjerne”.

Jan Aagaard har også bidraget med kapitler til andre bøger i serien, heriblandt “Uendelig energi”, “Ingeniørernes gigantiske projekter” og “Første stop Mars”.